Spitalul Clinic C.F. Cluj

Spital Universitar

  • 100/5 (3 păreri și recenzii)


Descriere

Clădirea – de fapt un castel – a fost construită încă din anul 1884 de către o familie bogată, în stil britanic, cu nelipsita iederă ce se întindea pe pereții exteriori și care s-a menținut pînă în 1950. A fost prima clădire din Cluj în care s-a folosit betonul armat.

La declanșarea primei conflagrații mondiale britanicul a părăsit Clujul înrolându-se în armata patriei sale și nu s-a mai întors în Transilvania. în aceste condiții statul Austro-Ungar a preluat clădirea și a amenajat-o în scopul de a deveni sediul comandamentului frontului de răsărit. în 1918 a funcționat o Policlinică Maghiară M.A.V. Evoluția evenimentelor a zădărnicit planurile inițiale și după război în 1919 clădirea a devenit proprietatea Statului Român funcționând o policlinică românească.

în anul 1920 funcționa ca Spital CFR cu două secții de ginecologie și neurologie. Cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a orașului Cluj, face ca Spitalul CFR să treacă din nou în proprietatea statului maghiar și se transformă în Spitalul Căii Ferate Maghiare (M.A.V.) cu 30 de paturi.

Din 1945, când revin românii în Cluj, spitalul devine din nou Spitalul C.F.R. care avea atât Policlinică cât și Spital cu secțiile: interne, chirurgie, O.R.L., oftalmologie, iar mai târziu neurologie și ginecologie. Treptat policlinica și spitalul s-au extins, astfel că în clădirea centrală a rămas Spitalul CFR, iar Policlinica CFR s-a mutat într-o altă clădire, construită în 1972 mai aproape de atelierele CFR, lângă gară, str Câmpeni nr. 3, Cluj-Napoca.

Policlinica CFR Cluj cuprinde cabinete medicale și laboratoare de explorări funcționale pentru angajații Regionalei CFR Cluj, în special cei cu activitate în siguranța circulației.

Din aproximativ 1951, tot în subordinea Spitalului CFR Cluj, funcționează Policlinica CFR Dej, str. 1 Mai nr. 27, în zona centrală a municipiului Dej Județul Cluj destinată a deservi angajații din cadrul Regionalei CFR Cluj. Aici se desfășoară controale medicale periodice pentru angajații din siguranța circulației.

Spitalul CFR Cluj a funcționat ca Direcție Sanitară Regională C.F. Cluj.

Din 1964 Secția de interne a acestui spital a devenit Clinica Medicală IV și cu activitate didactică, cursuri și stagii pentru studenții din anul III și IV de la Facultatea de Medicină și Stomatologie.

Din anul universitar 1976 -1977 secția de Chirurgie a Spitalului CFR a devenit Clinica Chirurgicală IV cu activitate didactică pentru studenții din cadrul Facultății de Medicină și Stomatologie.

Din anul 1999 Spitalul C.F.R. Cluj devine Spital Universitar C.F. Cluj

Ultima actualizare a datelor: 19.11.2015

Secția Chirurgie

Secția Ambulatoriul CF Cluj+Neurologie

Secția Laborator clinic

Doctori în alte secții