Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie Cantacuzino (I.N.C.D.M.I.)

Institut National


Descriere

Institutul de Seruri si Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino a fost infiintat legal in 1921, dar profesorul Cantacuzino fondase si conducea Laboratorul de Medicina Experimentala inca din 1901, de cand a fost numit profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

Acest laborator, pe langa activitatile didactice si stiintifice, a avut drept sarcina in 1904 aceea de a prepara serul antistreptococic si serul antidizenteric, doua premiere pe atunci, de stricta necesitate pentru medicina romaneasca.

In Monitorul Oficial din 16 iulie 1921 a fost publicata Legea privind infiintarea Institutului de Seruri si Vaccinuri Dr. I. Cantacuzino, votata de Parlament si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No.3068.Institutul Dr. I. Cantacuzino s-a instalat in 1924 intr-un nou local, construit alaturi de Institutul V. Babes.

De-a lungul unei perioade de peste 80 de ani, in Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetari in toate domeniile importante ale microbiologiei si stiintelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialistii sai au fost implicati in activitati de sanatate publica (in special prin activitatea de indrumare metodologica a Institutelor de sanatate publica din Romania), de supraveghere epidemiologica a teritoriului, documentare si pregatire a personalului medical de specialitate.

Scoala stiintifica care s-a format in si pe langa Institutul Cantacuzino a concentrat eforturile de cercetare in domeniile microbiologiei si patologiei experimentale favorizand dezvoltarea lor in Romania. Institutul Cantacuzino a devenit treptat unul din cele mai importante centre de cercetare in domeniile stiintelor biomedicale, igiena si epidemiologie, patologie comparata si patologie infectioasa, biochimie, enzimologie, imunologie, etc.

în prezent in Institutul Cantacuzino exista 33 unitati, o filiala la Iasi si o statiune pentru animale de experienta la Baneasa.

Pe langa activitatea stiintifica in institut se desfasoara si o sustinuta activitate de sanatate publica, concentrata in Centre de Referinta. Institutul Cantacuzino gazduieste Colectia Nationala de Tulpini Microbiene si o serie de colectii de tulpini virale de referinta. In institut se desfasoara si o intensa activitate de invatamant, in cadrul catedrei de Microbiologie si Epidemiologie a Facultatii de Medicina din UMF Carol Davila Bucuresti (cursuri si lucrari practice pentru studenti, cursuri, demonstratii si stagii practice pentru medici rezidenti, stagii si cursuri de pregatire medicala continua pentru medici specialisti microbiologi, epidemiologi si biologi). In laboratoarele institutului absolventii facultatilor de medicina si biologie isi pregatesc tezele de licenta si de doctorat. In cadrul Centrului de invatamant Jaques Monod, centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur Paris, se organizeaza cursuri de perfectionare cu participare internationala. Tot aici au loc curent conferinte si sesiuni stiintifice, se sustin o serie de referate de specialitate, etc.

Institutul Cantacuzino face parte din Reteaua Institutelor Pasteur si Institutelor Asociate, a avut si are o serie de colaborari cu institute si universitati din tari ca: Franta, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.

Cercetatorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societati stiintifice nationale cum sunt cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie, etc.

Ultima actualizare a datelor: 18.07.2016

Secția CONDUCERE

Secția DIFTERIA - TUSE CONVULSIVA

Secția PARAZITOLOGIE

Doctori în alte secții