Varicele hidrostatice ale membrelor inferioare sunt dilatatii patologice ale sistemului venos superficial ale membrului inferior. Membrele pelvine ale omului au doua sisteme venoase : unul profund care nu se vede si unul superficial care se poate vedea sub piele mai ales in conditiile in care este dilatat, bolnav. Varicele membrelor inferioare reprezinta o afectiune care apare numai la om (nu si la patrupede) fiind cauzata de pozitia bipeda – ridicarea omului de la stadiul de patruped la cel de biped.
Varicele hidrostatice pot avea cauze diferite : genetice (cand sunt legate de deficienta anumitor molecule din structura peretilor venei) sau constitutionale.
Varicele sunt o suferinta cu repercursiuni in primul rand estetice, dar putem intalni si suferinte legate de boala : oboseala membrelor, edem gambier, furnicaturi si carcei.
Varicele se accentueaza evident in timpul sarcinii si la oamenii care lucreaza mult in picioare (stau in ortostatism – vanzatori, frizeri, etc.).
Ulceratiile, dermatita ocra, tromboflebita, eczemele sunt cele mai frecvente complicatii ale acestei boli.
Prevenirea aparitiei varicelor se realizeza prin mentinerea unei greutati normale a corpului, gimnastica, evitarea statului in picioare preluingit, evitarea excesului de caldura, evitarea pozitiei picior peste picior, ciorapi elastici purtati periodic.
Ecografia Doppler este examenul de baza in stabilirea existentei si a gradului complicatiilor in varice. Scleroterapia este o metoda de tratament aplicata inca pe scara larga, dar cu anumite indicatii.
Tratamentul de baza, curativ, este numai chirurgical, si consta in extragerea sau arderea venei bolnave, crosectomie, si ligatura colaterale si comunicante.
Tehnologia, de ultima generatie, in chirugia varicelor, se bazeaza pe utilizarea terapiilor cu radiofrecventa sau unda laser. Terapia este considerata miniminvaziva, complicatiile si durerea postoperatorie fiind considerabil reduse.
Refacerea completa dupa operatia de varice dureaza cateva zile in functie de metoda folosita.