Salvatorii cu aripi

Acupunctură

Skip to content
Skip to main navigation
Skip to 1st column
Skip to 2nd column
MedicalStudent.ro
Home Editorial Publicatii Salvatorii cu aripi
Salvatorii cu aripi
DUMINICA, 13 MAI 2007 PUIU OANA-MIHAELA , PULSUL MEDICINISTULUI, IASI
Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun
în septembrie 1990,cu un prim apel de urgență,SMURD a început o lungă poveste de succes,ce a antrenat oameni,muncă,talent,dăruire,pasiune și profesionalism. SMURD-ul,al cărui părinte e dr. Raed Arafat a încercat introducerea în România a unui nou concept, medicina de urgență. La început,a fost munca de voluntariat, cu nopți nedormite și dăruire totală, toate echipamentele venind din donații, văzându-se în lumea întreagă că la SMURD se face totuși ceva.

Mulți își amintesc de doctorul străin, care avea o mașină veche și alerga la intervenții de urgență, cărând uneori singur bolnavii…dr. Raed Arafat a convins și cucerit rapid un oraș, un județ, fiind un model pentru o țară întreagă! în cele din urmă, Raed Arafat și serviciul SMURD a primit votul a 96% din suflarea județului, pentru că pe roți sau pe calea aerului, ei vin cu “spitalul” la locul tragediei, uneori făcând și minuni.

Sâmbătă, 19 august, ora 23.30…la SMURD e liniște, totul pare să indice o seară fără probleme. La 112 e anunțat un accident rutier la 50 km de Tg-Mureș. La Unitatea primire urgențe se confirmă: 2 victime în stare foarte gravă. Ambulanța pornește girofarele, o echipă de medici fiind deja la locul accidentului și comunicând cu cei de la SMURD. De serviciu e dr. Vanghelie Bogdan, pe mâna căruia e lăsat SMURD-ul când nu e Raed, care conduce acum planul de salvare.Ajungând la locul accidentului,se iau măsuri pentru stabilizarea victimelor…Unitatea primire urgențe așteaptă sosirea ambulanței…a doua zi, victimele erau in afara oricărui pericol…! Nu poți decât să rămâi înmărmurit, acești oameni luptă cu moartea și cu imposibilul, gama intervențiilor incluzând toate urgențele ce pun viața unei persoane sau mai multora în pericol imediat.

Uimită fiind de ce se întâmplă, am îndrăznit să o întreb pe cea mai pasionată de zbor de acolo, de ce SMURD? Răspunsul a venit imediat „La SMURD se lucrează la standardul internațional al specialistului, urmează doar să generalizăm la nivel de tară experiența noastră”,zâmbește Simona Bratu.

La SMURD este o importantă muncă medicală și umanitară, de care toți ar trebui să fim mândrii, sunt un model de serviciu medical modern. Prin voluntariat, funcționează ca un element de pregătire continuă pentru viitorii medici. Am rămas impresionată de entuziasmul și devotamentul pe care îl demonstrează personalul; nu numai că acoperă o cerință locală, dar arată și ce se poate prin cooperarea dincolo de frontiere profesionale și naționale, un exemplu excelent pentru alte sectoare ale medicinii din România.

Munca la SMURD? Sânge rece si adrenalină… De ce? Pentru că a fost înființat din pasiune pentru medicina de urgență! „Visul este motorul care te poartă iar omul este cel care îi permite să se realizeze în întregime. Fie ca Raed să viseze multă vreme”, declară dr. Francois Richter din Paris. Sunt niște oameni obișnuiți, dar care salvează vieți zi de zi, care iubesc zborul și sunt absolut pasionați, buni colegi care comunică bine cu echipa tehnică…fac totul cu pasiune, fiind îndrăgostiți de misiunile cu elicopterul. Sunt oameni cu o putere de muncă ieșită din comun, lucrând și după program.

„Personal, consider că trainingul de la ei face mai mult decât practica din toți anii noștrii de facultate”,declară un fost participant al Åžcolii de vară de la Tg-Mureș.

Aș vrea să provoc amintiri plăcute celor care au fost și le-a plăcut și să le fac poftă celor care vor să meargă.

Am găsit și lăsat la SMURD niște luptători pentru viață…adevărate valori umane!
Celor care zilnic se luptă pentru a înlătura durerea omenească, vă mulțumesc pentru lecția de viață!

Pentru cea care a fost Lala