Sindromul dureros lombar are o incidenta extrem de ridicata si poate fi intilnit la copii, la persoane tinere active dar și la varstnici. Este suferinta cel mai des intilnita în practica medicala. Este cunoscut faptul că 70-80% din populatia matura prezinta cel putin o data in viata un episod dureros lombar, hernia de disc reprezentind numai 1-2% din cifra respectiva. Aproape 90% din durerile lombare sunt tratate la domiciliu de insasi cei suferinzi si doar 10% ajung la medic.
Durerea lombara poate fi de origine miofasciala, de origine discogena, in urma conflictului radicular, durere scheletica in cazul unor boli inflamatorii si neoplazii, dureri provocate de afectiuni ale organelor interne si afectiuni articulare, tulburari metabolice si endocrine.
Printre factorii predispozanti pentru durerile lombare v-om mentiona in primul rand suprasolicitarea anumitor grupuri musculare in combinatie cu sedentarismul, nerespectarea regulilor de igeina a coloanei vertebrale, stresul cotidian, fumatul, tulburarile metabolice, obezitatea etc.
Mecanismele fiziopatologice ale durerii de spate pot duce rapid la instalarea unui „cerc vicios†din care este foarte greu de iesit in lipsa unor solutii terapeutice eficiente.
Din aceste considerente „sindromul dureros lombarâ€
– devine o problema sociala care duce la scoaterea individului din viata sociala si activitatea profesionala,
– la ingrijiri medicale si cheltueli legate de plata concediilor medicale indelungate.
– duce la un consum prelungit si necontrolat al unor medicamente cu multiple reactii adverse;
– tratmentele ineficiente duc la cronicizarea suferintei;
In aceste conditii se impune necesitatea gasirii unor solutii terapeutice simple, eficiente si usor accesibile pentru tratamentul sindromului dureros lombar.
Tratamentul durerilor lombare cu un amestec de oxigen-ozon (ozonoterapia) poate fi una din acele solutii benefice pentru cei suferinzi.
In tratamentul sindromului dureros lombar ozonoterapia actioneaza asupra verigilor principale din „cercul vicios†al fiziopatologiei durerii de spate. Efectul terapeutic se obtine prin urmatoarele mecanisme:
– actiunea antiinflamatorie a ozonului se explica prin capacitatea lui de a bloca secretia substantelor (mediatorilor) care intretin inflamatia în tesuturi;
– ozonul produce o oxigenare tisulara masiva, fiind cunoscut faptul că durerea apare in tesuturile hipooxigenate. Oxigenarea la randul sau intensifica procesele metabolice din tesuturile afectate si stimuleaza eliminarea produsilori metabolici intermediari care stimuleaza receptorii durerosi;
– din punct de vedere electrofiziologic ozonul este un antagonist natural al durerii. Prin eliberarea formelor active de oxigen se reechilibreaza raportul cation-anionionic din membrana celulara;
– ozonul inhiba activitatea enzimelor catabolice din tesutul cartilaginos al discului intervertebral in cazul conflictelor disco-radiculare;
– ozonul stimuleaza mecanismele reparatorii din tesuturi prin activarea fibroblastilor – celule ale tesutului conjunctiv care participa la sinteza colagenului;
– actiune modulatorie asupra sistemelor pro- si antioxidante din organism;
– ameliorarea circulatiei sangvine periferice prin cresterea microcirculatiei, fluidificarii sangelui, a elasticităatii eritrocitelor;
– actiune miorelaxanta;
Programul terapeutic in tratamentul durerilor lombare prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat si in functie de starea și problemele pacientului consta in:
• Infiltratii locale;
• Infiltratii intramusculare;
• Infiltratii în punctele dureroase si in punctele de acupunctura;
• Insuflatii rectale;
• Autohemoterapie;
In total se fac 12-14 sedinte de ozonoterapie la interval de 1-2 zile cu repetarea curelor terapeutice peste 3-6 luni.
Pacientii tratati prin ozonoterapie constata rapid o diminuare efectiva a sindromului dureros, o reducere a contracturii musculare paravertebrale si cresterea mobilitatii coloanei vertebrale, stare generala de bine, inbunatatirea somnului nocturn. Aceasta la rindul sau, in marea majoritate de cazuri duce la scaderea substantiala a consumului abuziv de medicamente (antiinflamatoare, calmante, antidepresive etc.) si a reactiilor adverse provocate de acestea. Se poate spune ca ozonoterapia îmbunatateste calitatea vietii celor care sufera de dureri lombare. In unele cazuri pot fi evitate intrventiile chirurgicale.
In incheiere trebuie mentionat faptul ca, ozonoterapia nu este un panaceu si nu poate rezolva de una singura problema durerilor lombare. Este nevoie de implicarea pacientului în procesul terapeutic.
– Trebuie revazut modul de viata.
– Trebuie sa se duca o lupta intensa cu excesul ponderal, obezitatea.
– Trebuie sa se acorde o mare atentie exercitiului fizic
– Este importanta diminuarea si eliminarea stresului cotidian.
Medicul specialist va fi totdeauna alaturi de pacient si va veni cu recomandari si sfaturi din domeniul kinetoterapiei, apifitoterapiei, recomandari nutriționale, recomandari care tin de igiena coloanei vertebrale.
In astfel de conditii ozonoterapia poate fi o sansa in plus pentru cei care sufera de dureri lombare dar si dureri de spate în general.