Psih. Oproiu Teodora

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Oproiu Teodora Georgeta

Notiunea de frica/fobie

La un moment dat tuturor ne-a fost frica de ceva, unii se tem de murdarie, gandaci, insect, altora le este frica sa zboare cu avionul. Totii am experimentat teama la un examen, in asteptarea unui rezultat sau cand a trebuit sa mergem la doctor.E dificil sa stapanesti gandurile care iti trec prin minte in momentele de frica.
Termenul de fobie provine din grecescul phobos care semnifica FUGA, dar si de la zeul grec Phobos care putea provoca teroare si panica dusmanilor sai facand referire la teama irationala si persistenta fata de o persoana, un obiect, situatie, senzatie sau stimul.
Fobia este o frica puternica, irationala insotita adesea de manifestari psiho-fiziologice care se declanseaza in prezenta unui stimul - obiect, animal, om sau intr-o anumita situatie, teama care afecteaza intreg comportamentul si conduit peroanei si care pe termen lung poate duce la inadaptare pe plan interpersonal, professional sau social.Persoana nu isi poate explica sau intelege teama/fobia si ce e cel mai important nu are controlul asupra reactiilor sale invadate de teama!
Individul constientizeaza natura fobiei, pe care o considera excesiva si nejustificata, trasatura ce diferentiaza FOBIA de alte tulburari anxioase: -atacul de panica,tulburarea de anxietate generalizata, stress acut, etc.
Fobia este incadrata in literatura de specialitate in urmatoarele categorii de tulburari psihice:
• Fobia simpla/specifica: teama de inaltime, insecte, de un obiect, etc.
• Fobia sociala: teama de a vorbi in public,de a manca in public, e ceva mai complex datorita ca persoana se teme de lucruri inobservabile, cum ar fi evaluarile negative,critica sau teama de a fi respins.
• Agoraphobia: teama de a se afla in spatii agglomerate , de a calatori cu mijloace de transport in comun, de a se afla departe de casa.
Simtomatologia tulburarilor fobice
1. Simptome fiziologice:tahicardie,transpiratii,tremor,respiratie accelerate,tensiune,furnicaturi in stomac, senzatie de greata,de sufocare
2. Simptome comportamentale: tendinta de fuga sau impietriere.
3. Simptome subiective: ganduri de tipul“ar fi putut sa ma ucida”, “oamenii sunt rai” si stari affective: jena,furie,rusine,teama.
Etapele psihoterapiei la persoanele fobice

Interviul clinic cuprinde: natura exacta a fobiei si strategia eficienta,fexsibila a tratamentului.
Obiectivele terapiei: acordul si angajarea intre peroana fobica si terapeut in privinta scopurilor terapiei
Evaluarea comportamentului fobic: masurarea comportamentului fobic de-a lungul terapiei si astfel inregistrarea progreselor din cursul tratamentului.
Sarcinile comportamentale
Automonitorizarea