Psih. Nicolau Roxana

Psihologie

Bucuresti, C.I.P. Psih. Roxana Nicolau

Mituri despre emotii

ï‚¢ Există un mod corect de a simți.
ï‚¢ Fals: nu există un mod corect sau incorect de a simți când este vorba despre emoții. Emoțiile ne spun cum ne simțim într-o anumită situație. Persoane diferite se simt diferit. Chiar și atunci când simt aceeași emoție este posibil să o simtă la intensități diferite.

ï‚¢ Dacă îi las pe ceilalți să-mi vadă emoțiile înseamnă ca sunt slab.
ï‚¢ Fals: este normal ca o persoană să își exprime emoțiile dar fiecare alege momentul și persoanele față de care să și le exprime.

ï‚¢ Dacă nu îmi manifest emoțiile negative atunci acestea vor fi din ce în ce mai puternice și mai greu de gestionat.
ï‚¢ Fals: emoțiile nu cresc la nesfârșit, nici măcar cele negative, la un moment dat se plafonează/rămân la fel sau scad la o intensitate mai mică.

ï‚¢ Emoțiile negative sunt rele și distructive.
ï‚¢ Fals: nu există emoții bune sau rele, constructive sau distructive - doar comportamentele care rezultă din ele pot avea aceste calitati (de exemplu: agresivitatea, consumul de alcool).

ï‚¢ Toate emoțiile apar spontan, fără motiv.
ï‚¢ Fals: emoțiile apar cu un motiv și au rolul de a ne informa cum ne simțim.

ï‚¢ Emoțiile negative sunt de nesuportat.
ï‚¢ Fals: chiar dacă unele emoții sunt ceva mai greu de gestionat oamenii pot învăța să le gestioneze emoțiile negative, mai ales dacă își schimbă interpretarea asupra lor.

ï‚¢ Unele emoții sunt stupide și fără rost.
ï‚¢ Fals: emoțiile ne oferă informații, ne ajută să ne dăm seama ce ne place și ce nu, ne ajută să comunicăm cu ceilalți, ne ajută să ne mobilizăm în situații de criză.

ï‚¢ Dacă ceilalți nu sunt de acord cu emoțiile mele înseamnă că emoțiile mele sunt greșite.
ï‚¢ Fals: sunt situații în care cei din jurul nostru ne spun că nu e bine să ne fie teamă, sau că nu e bine să fim triști sau supărați - însă asta nu înseamnă că ceea ce simțim noi este greșit: fiecare persoană poate simți și exprima față de o anumită situație emoții în felul său, care pot fi diferite de emoțiile simțite și exprimate de o altă persoană.

ï‚¢ Emoțiile negative trebuie ignorate deoarece nu sunt importante.
ï‚¢ Fals: emoțiile negative au importanța lor deoarece ne comunică ceva despre noi, ne avertizează asupra unui pericol sau asupra unor efecte nedorite. Dacă le ignorăm nu vor dispărea.

ï‚¢ Dacă am emoții negative înseamnă că este ceva în neregulă cu mine.
ï‚¢ Fals: în situații negative e normal să avem emoții negative, nu este nimic în neregulă cu noi. De exemplu: dacă moare o rudă, este firesc să fim triști și supărați, tristețea are rolul ei în perioada de doliu după o persoană dragă.