FISA NUTRITIONALA – PROTEINELE
Proteinele sunt indispensabile organismului pentru constituirea celulelor si țesuturilor, hormonilor, enzimelor și anticorpilor. Proteinele sunt de origine animala sau vegetala si sunt constituite din aminoacizi.
Proteinele sunt degradate in uree la nivelul ficatului; ureea este filtrata de catre rinichi si eliminata prin urina.
Un aport proteic insuficient poate duce la malnutritie, scaderea imunitatii etc.; de asemenea, excesul proteic poate genera probleme de sanatate in special in cazul afectarii renale:
– eliminarea ureei prin urina este scazuta ceea ce duce la acumularea acesteia in sange determinand aparitia unor simptome precum greata si inapetenta
-un exces de proteine poate conduce la accelerarea degradarii renale.
Necesarul proteic depinde de varsta, greutate, afectiuni si trebuie individualizat. Copiii si adolescentii au un necesar proteic mai mare decat adultii.
Dieta echilibrata a unui adult sanatos contine aprox 1g de proteine/Kg corp. ex: 70g proteine/zi pentru un adult de 70 kg.
Trebuie sa urmam o alimentatie echilibrata, cu un consum proteic adecvat, in functie de recomandarile medicului.
Nu trebuie eliminate in totalitate proteinele de sursa animala sau vegetala.
Continutul aproximativ in proteine al alimentelor (/100g) (continutul exact variaza in functie de calitatea produsului, procentul de grasime etc)
CARNE
-de pui: 20g
-de curcan: 24g
-de rata: 25g
-de porc: 20g;
-de vita: 20g,
-de vitel: 22g;
-de iepure: 22g,
-de miel: 18g
-de oaie: 20g
-tocata pentru mici: 12g
-cremwursti: 11g
-pate de ficat: 15g;
-slanina: 10g;
-sunca: 23g
-muschi tiganesc: 23g
-salam, carnati: 15g
PESTE
Crap, icre de crap: 17g
Cod: 19g
Macrou: 22g
Sardina: 16g
Somn: 19g
Somon: 20g
Ton: 23g
Stiuca, salau: 19g
Pastrav: 18g
Morun: 18g
OU
-de gaina: 14g
-de prepelita: 13g
-de rata: 12g
PRODUSE LACTATE
Lapte vaca: 4g
Lapte praf: 27g
Lapte oaie: 6g
Chefir: 4g
Sana: 3.5g
Smantana: 3g
Unt: 8g
Urda: 18g
Branza feta: 14g
Cascaval: 20g
Branza topita: 18g
Branza de burduf: 24g
Telemea: 17g
FRUCTE SI LEGUME
Alune: 14g
Banane: 1g
Caise, cirese, clementine: 1g
Fistic: 20g
Nuci uscate: 20g
Pere, piersici, struguri: 1g
Seminte de dovleac: 35g
Seminte de floarea soarelui: 27g
Suc de fructe: 0.1g
CEREALE
Paine alba: 9g
Paine Graham: 7g
Paine integrala: 8g
Cartofi: 2g
Ciuperci: 5g
Fasole boabe: 5g
Mazare verde boabe:8g