Colposcopia: ce este şi de ce trebuie efectuată?

Obstetrică - ginecologie

Colposcopia
ce este şi de ce trebuie efectuată?

Ai fost la medicul ginecolog şi ţi s-a recomandat efectuarea unei colposcopii, o investigaţie despre care nu ştii prea multe.
Colposcopia este o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop numit colposcop. Acest instrument care măreşte imaginea colului de câteva zeci de ori se utilizează în exteriorul organismului, deci nu se introduce în interiorul corpului. Singurul instrument care se introduce în vagin pentru a îndepărta pereţii acestuia şi a permite vizualizarea colului uterin este un specul (două valve), identic cu cel utilizat pentru recoltarea examenului citologic Babeş-Papanicolau.
De ce este nevoie de colposcopie?
– pentru că rezultatul ultimului examen citologic a arătat că unele celule ale colului trebuie examinate mai îndeaproape sau
– pentru că aspectul modificat al colului la examenul cu valvele arată că este nevoie de aprecierea lui detaliată cu ajutorul unui aparat special care măreşte.
Efectuarea colposcopiei este dureroasă? Este una dintre întrebările pe care vi le-aţi pus. Ei bine aflaţi că nu. Examinarea cu colposcopul nu este deloc dureroasă. Multe femei nu sesizează nici momentul în care se efectuează biopsia, în cazul în care ea este necesară şi trebuie făcută. Totuşi pentru a preveni durerea legată de efectuarea unei eventuale biopsii se face o mică anestezie locală. De ce trebuie făcută biopsia? Pentru a preveni şi pentru a avea un diagnostic corect, pe baza căruia femeia să poată beneficia la timp de un tratament potrivit. De cele mai multe ori colposcopia nu este nevoie să fie urmată de biopsie.
Cum se efectuează colposcopia? Iniţial colposcopia decurge identic cu recoltarea citologiei. Deosebirea constă că în loc să se realizeze aceasta, medicul badijonează colul la început cu o soluţie slabă de acid acetic (oţet) şi apoi cu o soluţie de Lugol (iodată) care îi permit să identifice zonele anormale şi eventual să recolteze de acolo un mic fragment de ţesut (o biopsie). Fragmentul biopsiat se trimite la laboratorul de histopatologie pentru diagnosticul microscopic.
Cât timp durează colposcopia? Colposcopia durează aproximativ 10-15 minute.
Femeile ştiu foarte puţine lucruri despre colposcopie şi despre implicaţiile ei, iar anxietatea şi teama este cu atât mai mare cu cât acestea sunt mai puţin informate.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie o femeie este faptul că testul citologic Babeş-Papanicolau efectuat cu regularitate previne 80-90% dintre cancerele de col, iar acesta când este depistat precoce poate fi tratat cu o rată foarte mare de vindecare.
Aşadar, doamnelor, solicitaţi cu regularitate anuală un examen ginecologic şi o citologie. Acestea sunt cele mai cunoscute modalităţi de scădere a riscului de a dezvolta un cancer al colului uterin şi de a depista precoce orice modificare a mucoasei.