Chistul hidatic este o boala parazitara produsa la om de Echinococcus Granulosus. Boala se transmite de la animal la om. Convietuirea cu anumite animale si consumul de legume sau fructe nespalate sunt factori etiopatogenici. Parazitul (ouale sale), odata ingerat, se opreste cel mai frecvent in ficat, splina, apoi in plaman ca frecventa, daca scapa si de filtrul pulmonar intra in circulatia generala si se poate localiza in cele mai neobisnuite locuri : pancreas, os, creier.
Chistul hidatic hepatic creste cu o viteza de 2 cm in diametru la sase luni.
Se dezvolta in plin parenchim hepatic dar se poate si exterioriza in afara organului.
Simptomatologia chistului hidatic hepatic depinde de varsta parazitului si de localizare. In general clinica lui cunoaste : poate fi asimptomatic (nu de rare ori descoperim la o echografie abdominala intamplatoare un chist hidatic hepatic de mici dimensiuni care inca nu a apucat sa dea vreo simptomatologie), greata, varsaturi, dureri abdominale superioare, stare de oboseala si urticarie (care apare datorita caracterului antigenic specific al continutului hidatic in cazul fisurilor care duc la iesirea lichidului hidatic).
Diagniosticul paraclinic al unui chist hidatic hepatic este desigur ecografic, dar se poate adauga si o tomografie sau un test imunologic.
Complicatiile chistului hidatic hepatic sunt redutabile : icter, ruperea chistului urmata de soc anafilactic si peritonita, moartea chistului si suprainfectarea. De aceea atitudinea terapeutica este indicata relativ urgent. Tratamentul medicamentos este de urmat, numai la indicatia medicului parazitolog sau gastroenterolog si numai in chisturile tinere. Nu luati automedicatie, este de regula inutil si poate fi periculos.
Tratamentul chirugical este indicat in chisturile mari, asezate prost pentru sistemul circulator si biliar al ficatului si este obligatoriu in chisturile complicate, uneori avand caracter de urgenta.
Tratatementul chirugical poate fi clasic sau laparoscopic. Laparoscopia necesita abilitati si dispozitive specifice.
Tratatmentul chirugical poate fi o indepartare in totalitate sau partiala a chistului, urmata de o forma de drenaj oarecare. Alegerea celei mai indicate forme de tratament va fi garantul unei evolutii postopoeratorii de scurta durata cu reluarea rapida a activitatilor normale.
Tratatemntul antibiotic este inutil inafara complicatiilor septice de orice fel