Asist. Univ. Dr. Brebu Dan

Chirurgie generală

Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Pius Brînzeu” Timișoara

Boală ucigătoare. Cancerul pancreatic, pe înțelesul pacienților. Ce spun expertii Clinicii 2 Chirurgie ai Spitalului Județean de Urgență „Pius Brinzeu” Timișoara?

Cuvântul cancer devine tot mai des auzit în zilele noaste. Accesul pacienților la serviciile medicale de diagnosticare și tratament au crescut tot mai mult. În marea majoritate a tipurilor de cancere întâlnite la oameni s-au făcut progrese uriașe cu îmbunătățirea semnificativă a ratei de supraviețuire globală. Cancerul pancreatic reprezintă un segment unde progresele nu sunt la fel de mari până în prezent și rămâne un subiect de cercetare continuă și de mare interes. Pentru acest subiect am stat de vorba cu Prof. Dr. Duță Ciprian, șeful Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara și cu Asist. Univ. Dr. Dan Brebu, medic primar chirurg, cu competență în chirurgia hepato-bilio-pancreatică în cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Ce este cancerul pancreatic? Care este situația actuală la nivel global?

Asist. Univ. Dr. Dan Brebu: Cancerul pancreatic este transformarea malignă a celulelor pancreasului reprezentate prin apariția tumorilor la nivel pancreatic. În prezent, în Europa și Statele Unite ale Americii cancerul pancreatic reprezintă a șasea, respectiv a patra cauză de deces prin cancer. Cu toate progresele procedurilor de investigație, majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer pancreatic (peste 80% din cazuri) au tumori nerezecabile (care nu pot fi îndepărtate chirurgical datorită extensiei evolutive a tumorii) în momentul diagnosticului. Au fost înregistrate progrese terapeutice mai ales în domeniul oncologiei ce au dus la o ușoară creștere a supraviețuirii la 5 ani din momentul diagnosticului. Rata de supraviețuire la 5 ani rămâne totuși scăzută și nu depășește 8%. Majoritatea pacienților decedează în primele 18 luni de la dignostic, așa cum s-a întâmplat și cu nume sonore de talie mondială: Luciano Pavarotti, Steve Jobs, Patrick Swayze etc.

Care sunt cauzele de apariție a cancerului pancreatic? Cum putem preveni această boală?

ADID BANNER
Asist. Univ. Dr. Dan Brebu: Principalele cauze cunoscute sunt reprezentate de factorii genetici și factorii externi ce includ mediul înconjurător și stilul de viață. Fumatul, obezitatea și abuzul de alcool reprezintă cei mai importanți factori de risc în apariția cancerului pancreatic. Alți factori care contribuie la apariția bolii sunt dieta bogată în grasimi, diabetul zaharat sau pancreatita cronică. În consecință, putem preveni boala prin limitarea riscului adus de acești factori enumerați și prin renunțarea la obiceiurile și stilul de viață nesănătos. Totodată, diagnosticul precoce al bolii poate face diferența între viață și moarte.

Cum se manifestă această boală necruțătoare?

Diagnosticul cancerului pancreatic în faze incipiente este foarte dificil. Ca un exemplu, acest cancer poate debuta cu instalarea bruscă a diabetului zaharat tip II la un pacient fără antecedente cunoscute, ceea ce ne obligă la continuarea investigațiilor amănunțite. Debutul clinic al bolii însă are manifestări nespecifice: astenie, dureri epigastrice, scădere ponderala. Există totusi o diferență semnificativă în funcție de localizarea tumorii: cele de la nivelul capului pancreatic se manifestă prin icter (îngălbenirea pielii), cele de la nivelul corpului pancreatic prin durere abdominală intensă ce nu răspunde la tratament obișnuit, iar în final cele de la nivelul cozii pancreasului care adesea sunt asimptomatice și se diagnostichează în stadii avansate.

Ce investigații putem face pentru a depista acest cancer?

Asist. Univ. Dr. Dan Brebu: Investigațiile de rutină, cum sunt controlul anual la medicul de famile, analizele de sânge anuale și ecografia generală abdominală, ne pot sugera apariția afecțiunii pancreatice.
Pentru pacienții cu istoric familial (genetic) și pentru cei la care se ridică suspiciunea de cancer pancreatic se pot efectua analize de sânge speciale de tipul markerilor tumorali (CA 19-9, ACE), studii imagistice de tipul computer tomografiei (CT) abdominale cu substanță de contrast și protocol de pancreas, RMN (rezonanță magnetică nucleară), puncția aspirativă cu ac fin ghidata CT, respectiv ecoendoscopia cu sau fără puncție/biopsie. Acestea din urmă reprezintă investigații de specialitate și se fac strict la indicația medicului curant.

Ce tratament există în prezent pentru cancerul pancreatic?

Asist. Univ. Dr. Dan Brebu: Tratamentul este unul complex și variază în funcție de stadiul tumorii, de localizarea tumorii și de tipul histologic al tumorii. Așa cum am mai spus, peste 80% din cancerele pancreatice sunt nerezecabile (care nu pot fi îndepărtate chirurgical datorită extensiei loco-regionale și la distanță) în momentul diagnosticului. Pentru aceștia singura opțiune o reprezintă chimioterapia și/sau radioterapia asociată deseori cu proceduri chirurgicale paleative. Imunoterapia, care este cel mai evoluat tratament împotriva cancerului, din păcate nu și-a dovedit eficacitatea în cancerul pancreatic. Faptul îmbucurător este că. după chimoterapie sistemică, o serie de pacienți pot deveni candidați pentru tratamentul chirurgical datorită regresiei bolii. Există un procent mic de pacienți (aproximativ 10-15%) diagnosticați într-o fază incipientă a afecțiunii care pot fi tratați chirurgical cu viză curativă. Aceste intervenții chirurgicale sunt de mare amploare și efectuate de echipe specializate în chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

Se fac aceste tipuri de operații în Clinica 2 Chirurgie din Timișoara?

Prof. Dr. Duță Ciprian: Bineînțeles că se fac. Preocuparea Clinicii 2 Chirurgie este veche pentru acest subiect, existând un grup de chirurgi pe care doresc să îl dezvolt și din care fac parte Conf. Dr. Amadeus Dobrescu și Asist. Univ. Dr. Dan Brebu, care au acumulat o experiență semnificativă. Achiziționarea unui robot chirurgical „DaVinci Xi” (printr-un proiect-ROBOCAPE-2015 condus de Prof. Dr. Lazăr Fulger), dedicat inițial cancerului pelvin, a permis dezvoltarea către noi tehnici moderne. După acumularea de experiență (peste 150 de operații) cu această tehnică, abordul minim invaziv robotic al cancerului pancreatic a fost efectuat în 2017 de Prof. Dr. Ciprian Duță (prima duodenopancreatectomie radicală robotică, în premieră chirurgicală pentru partea de vest a țării). Ulterior s-au făcut progrese importante atât din punct de vedere tehnologic (prin achiziționarea aparaturii speciale pentru aceste operații laborioase prin intermediul proiectului transfrontalier „Improving health-care services trough innovative RO-HU surgical ideas – ROHUNOVATION 2020-2022)” cât și din punct de vedere al resursei umane prin pregătirea medicilor în acest domeniu. Vreau să vă informez că nu este deloc ușor să formezi un chirurg hepato-bilio-pancreatic și necesită eforturi mari și o periodă de pregătire lungă. Spre exemplu, medicul Dan Brebu a efectuat un curs de pregătire în chirurgia hepato-bilio-pancreatică de 2 ani de zile organizat de Ministerul Sănătății prin intermediul Institutului Clinic Fundeni, unde este coordonator de curs Prof. Dr. Irinel Popescu, pentru a obține competență în chirurgia avansată hepato-bilio-pancreatică.

Ce așteptări aveți în acest segment al cancerului pancreatic pentru pacienții dumneavoastră?

În prezent sperăm la o mai bună detecție a bolii în stadii incipiente, pentru că momentan este singura variantă în care putem acționa cu rezultate bune. Pe această cale fac un apel la populație să meargă la controale periodice de rutină, să își facă analizele anuale și la nevoie să apeleze la specialiști pentru situațiile speciale. Cât despre știință și cercetare, așteptăm cu nerăbdare terapii noi și eficiente în cancerul pancreatic pentru a oferi pacienților o șansă la viață lungă.

Mesaj către public:

Prof. Dr. Duță Ciprian: Cancerul pancreatic este o boală nefastă, cu evoluție rapidă și supraviețuire scăzută. Putem reuși împreună (medicii și pacienții) dacă există o colaborare eficientă, o informare corectă și o direcționare a pacienților către centrele specializate cu volum mare în domeniu. Ne străduim și facem eforturi zi de zi pentru a oferi pacienților soluții medico-chirurgicale aliniate la nivel european și, de ce nu?, la nivel mondial.